Demir Adam 2 (2010) – Marvel Evreni Film İncelemeleri

Iron Man 2, Marvel Evreni kronolojik sıralamasında seyredilmesi gereken III. filmdir. Bilindiği gibi ilk Demir Adam filmi 2008 yılında çevrilmişti ve bu iki film arasında tam 2 yıl bulunmaktadır. Demir Adam 2’nin birinci filme göre daha kaliteli görsel efektlere sahip olduğu hemen göze çarpmaktadır. Özellikle Ivan’ın Formula pistini dağıttığı sahne gerçekten etkileyiciydi. Ancak ben seyir zevki ve genel kalite açısından ilk filmin çok daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten bu durumun IMDB puanlarına yansıdığını görebilirsiniz. Görsel showlar tabi ki bir süper kahraman filmin için çok çok önemlidir ama bunların bir filmin kalitesini tek başına yukarılara çekemeyeceği açık.

Iron Man 2’nin bence en önemli yönü; Kaptan Amerika İlk Yenilmez’de varlığını anladığımız ancak adını duymadığımız, Demir Adam 1’in sonundaysa ilk kez adını duyduğumuz S.H.I.E.L.D biriminin artık kendisi ni açıktan açığa seyircilere göstermeye başlaması… S.H.I.E.L.D; Tony Stark gibi dikkatli ve zeki birisinin yanına bir ajan yerleştirebilecek kadar etkili bir birim haline gelmiştir.

Şimdi Demir Adam 2’nin konusuna ve ayrıntılarına değinelim.

Demir Adam 1, Tony Stark’ın herkese kendi kimliği açıklamasıyla son bulmuştu. Demir Adam 2 işte tam olarak buradan başlamaktadır ama bu kez kendimizi filmin başında Rusya’da bulunan birilerini izlerken buluyoruz. Yatakta son anlarını geçiren bu adam daha önce Tony Stark’ın babasıyla çalışan bilim adamı Anton Vanko’nun ta kendisidir. Anton, menfaat peşinde koşan bir tip olduğu için Tony’nin babasıyla anlaşamamış ve Amerika’dan sınır dışı edilmişti. Kalan ömrünü Stark’a kin tutarak geçiren bu adam Stark’lara olan bu düşmanlığını oğlu Ivan’a aktarmıştır.

Böylece filmin kötü karakteri olan ve Demir Adam’a çok zor anlar yaşatacak olan Ivan’ın Stark’lara ait bu projeleri nereden aldığı anlıyoruz. Ona bunları babası vermiştir. Ivan da babası gibi çok başarılı bir fizikçidir; tüm çalışmaları bizzat kendisi yapmaktadır. Ayrıca Ivan’ın, Stark’ın rakip silah şirketi olan Hammer’ın güvenlik sistemini saniyeler içerisinde çözmeyi başardığını da görüyoruz.

Ivan’ın asıl amacı neydi?

Ivan’ın ne yapmaya çalıştığı konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar olabilir. Çünkü Ivan, Demir Adam’la yaptığı karşılaşmada yenilse bile Tony’nin kaybettiğini söylemektedir. Ivan sandığımızdan daha zeki birisi. Örneğin o Hammer sisteminin tüm robotlarını uzaktan kontrol edecek bir sistemi kurarken bunu hiç kimseye hissettirmeden yapmayı başardı… Demir Adam’ın hastalığından hiç kimsenin hatta Pepper’ın bile haberi yokken Ivan bunu anlayabilmişti.

Ama bence onun asıl zekasını bunlar değil; düşmanını çok iyi analiz edebilmesi gösteriyor. Ivan’ın Demir Adam’ın karşısına ilk çıktığında bu kavgayı kaybetmesi ya da kazanması önemli değildi. Onun amacı Tony Stark’ı mirasını yok etmek, onu hükümet karşısında zor durumda bırakmaktı ve bunu başardı.

Dikkat ederseniz Tony Stark filmin başlarında senatör tarafından sorgulanırken Demir Adam’da kullandığı teknolojinin çoğu ülkenin 5 ya da 10 hatta 20 yıl önünde olduğunu söylemiş ve bu nedenle endişe edecek bir durumun olmadığı tezini savunmuştu. Ama Ivan aynı teknolojiyle hem de dünyanın gözü önünde onun karşısına çıktığı an Tony’nin bu savunmasını çökertmiş oldu. Bu durum onu yani Tony’i hükümet karşısında yalancı konumuna düşürdü ve güvenirliğini sıfırladı.

Ivan’ın ince planı işte buydu

Ivan’ın ince planı buydu; aslında onun kullandığı teknoloji zaten Stark’lara aitti ve kendisi keşfetmemişti ama bunu hiç kimsenin bilme imkanı yoktu. Hatta Tony Stark bile onun bu tasarımı nereden aldığını merak etmektedir. Aslında her şey daha farklı ilerlemeseydi ve S.H.I.E.L.D devreye girmeseydi Ivan’ın planı başarıya ulaşacaktı.

Demir Adam’ın Hastalığı

Demir Adam 1’de Tony Stark’ın kalbine doğru ilerlemekte olan şarapnel parçaları bulunduğunu öğrenmiştik. Onun vücudunda gördüğümüz ve ark reaktörünün küçültülmüş bir tasarımı olan bu teknoloji bir taraftan şarapnel parçalarının kalbine ilerlemesini önlerken diğer taraftan Demir Adam’ın çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Ama Demir Adam 2’de onu hayatta tutan bu teknolojinin aynı zamanda onun kanını zehirlediğini ve onu öldürdüğünü de öğreniyoruz. Tony bunu engellemek için Pladyum çekirdiği kullanmaktadır. Ancak çok çabuk tükenen bu çekirdek onun için gerekli tedaviyi sağlamaktan çok uzaktır. Sadece Tony’ya zaman kazandırmaktadır.

Tony yeryüzünde bulunan tüm elementler üzerinde testler yapsa da bu hastalığına bir çare bulamamıştır. Onun doğum günü partisi sırasında saçmalama ve kendinden geçme sebebi tam olarak çaresizliktir. Tony ölmektedir ve bunu durdurmayı başaramamıştır. Yardımcısı Pepper’ı varisi olarak seçme ve şirketlerin başına getirme nedeni de budur.

İşte bu kritik zaman diliminde burada devreye S.H.I.E.L.D girdi. Birimin başında bulunan Nick Fury, Tony’ye babasının çalışma taslaklarını sunarak alternatif bir tedavi bulabileceğini ima etti. Tony bunlar üzerinde çalışarak dünya üzerinde yeni bir element yapmayı başardı. Bu element sayesinde hem zehrin kanına yayılmasını engellemeyi başardı hem de Demir Adam zırhını ve teknolojisini bir üst modele taşıdı. Zırhın önünde görünen değişimin temeli Stark’ın keşfettiği yeni elementtir.

Demir Adam 2 film incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz