Başlat(2018) Gerçek Dünya Artık Yetersizdi
Başlat (2018) Gerçek Dünya Artık Yetersizdi
Steven Spielberg yapımı Başlat- Ready Player One (2018), sanal gerçekliğin hayatın bir parçası haline geldiği ya da insanların sanal gerçekliğin bir klanı ya da kölesi olduğu bir geleceğin nasıl olabileceğinin resmini çizer.
Gerçekliğe alternatif bir dünya: Oasis
2045 yılında dünya nasıl bir yer olur bilinmez ama film o tarihlerde insanların artık sorunları çözmeyi bıraktığı ve onlarla yaşamaya başladığını söylemektedir. Böyle bir dünyada özellikle varoşlarda yaşıyorsanız gerçekliğin size sunabileceği pek bir şey kalmamış demektir. Dünya artık sıkıcı bir yerdir ve herkes ondan uzaklaşmak istemektedir. Bu realitenin farkına belki de herkesten önce varan James Halliday adeta geleceği görür ve insanlara içerisinde yaşayabilecekleri sanal bir dünya inşa eder: The Oasis. Oasis, yapılabileceklerin insanların hayal gücüyle sınırlandırıldığı alternatif bir gerçekliktir.
Oasis’te her şey yapılabilir mi?
Evet, insanların kelimenin tam anlamıyla her şeyi yapabilecekleri bir sanal dünyadır. İnsanlar Oasis’ta para kazanıp kaybedebilir, birbiriyle tanışabilir, evlenebilir hatta boşanabilir bile. Sanal alışverişleriniz gerçek hayatta adresinize gelmektedir. Kısaca insanlar Oasis’te yemek yemek, uyumak ve tuvalet ihtiyacı dışında her şeyi yapabilmektedirler.
Avatar Nedir ve Nasıl alınır?
Bu alternatif gerçekliğe bağlanan herkesin bir avatarı bulunmaktadır ki Oasis’ın en eğlenceli yönlerinden birisi bence bu. Çizgi filmler, tarihi karakterler, film karakterleri ya da gerçeklikte var olmayan ama katılımcıların oluşturabileceği avatalar film boyunca bizlere görsel adeta görsel show yaşatırlar. Onların arasında devleri, zombileri, Robocop’u hatta King Kong’u bile görürüz. Avatar katılımcıların sanal gerçeklikte kullandıkları bedenleridir.
Bu avatarlara istenilen giysiler giydirilebilmekte ya da onların saç modelleri değiştirilebilmektedir. Başlangıçta herkesin seviyesi aynıdır; dolayısıyla görünüşleri farklı olsa da avatarların özellikleri aynıdır. Avatarlar sanal gerçeklik parasıyla yani coinlerle satın alınabilecek özelliklerle ve emek verilerek geliştirebilmektedirler. Coin toplamak için pek çok yol vardır. Kıyamet gezegeninde savaşmak ve ölen kişilerin saçılan coinlerini almak gibi… Filmin kötü karakterlerinden olan I-Rak bedenini bu hale getirebilmek için 10 yıl uğraştığını söyler.
Avatarlar oyunda öldüğü zaman oyuncu tüm coinlerini, tüm seviyelerini, silahlarını, kıyafetlerini ve o ana kadar kazandığı her şeyi kaybeder. İşte bundandır bu küçük kızın sinir krizi ve bu Çinli amcamızın intihar etme teşebbüsü…
Film seyredince herkesin öğrenebileceği detaylara nokta koyarak bu videoda asıl bahsetmek istediğim konuya geçmek istiyorum.
Steven Spielberg sıradan bir yönetmen değil. Onun film kariyeri herkesin hayatında iz bırakabilecek kadar kaliteli yapımlarla dolu. İlk çekildiği zaman tüm dünyada bir şok etkisi yapan Jurassic Park serileri, sevimli bir uzaylının dünyamızı ziyaretinin anlatıldığı E.T, bir insan suç sayılabilecek herhangi bir eylem ya da bu eyleme yönelik herhangi bir hazırlık bile yapmadan onu sadece zihninde düşündüğü takdirde bu kişinin suçlu sayılıp sayılmayacağı gibi dikkat çekici bir konuyu işleyen Azınlık Raporu, sanıldığından daha fazla derinliğe sahip Geleceğe Dönüş Serileri ya da cyborgların dünyasını anlatırken duygularımıza dokunmayı başarabilmiş Yapay Zeka onun ilk aklıma gelen filmleri.
Ready Player One film incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.
Bu yapımı bir kaç ay önce izleyip çok beğenmiştim. Bana insan doğasının teknoloji ile etkileşim sonucu nasıl değiştiğini , ya da nasıl değişebileceğini gösteren yapımlardan biri olmuştu. Diğer yandan insan özünde yine insandı ve bu etkileşim onun temel ihtiyaclarini karşılamada ne kadar yetersiz kalıyordu vs. Çok da bahsetmeyeyim. Diğer yandan film biraz fazla uzundu benim için, bazı yerlerde sıkılmadım değil.